Thuisleven.com
Houd je vakantie leuk en veilig
Thuisleven.com > Er op uit > Reizen / onderweg > Houd je vakantie leuk en veilig: diarree

Houd je vakantie leuk en veilig: diarree

We zijn alweer bijna aangekomen bij de zomervakantie. Een tijd waar veel mensen naar uitgekeken hebben en waarbij een groot aantal mensen ook echt op vakantie gaat. Een deel vertrekt naar het buitenland en een deel blijft gezellig in Nederland. Elk land heeft zo zijn eigen charmes, maar helaas heeft ook elke vakantie zo z’n nadelen. Een paar weken geleden heb ik het al gehad over het thema veilig zwemmen.Ā Naast veiligheid rondom het zwemmen is er nog een probleem dat je vakantie flink kan verpesten zonder goede voorbereiding.. Diarree!

Reizigersdiarree

Wist je namelijk dat een kwart tot de helft van alle reizigers last krijgt van diarree op vakantie? En dat ze dat binnen de eerste twee weken van hun reis krijgen? Reizigersdiarree komt in alle landen voor, maar relatief weinig in Noord-Amerika, West-Europa, Australiƫ, en Nieuw-Zeeland. Je loopt vooral risico op diarree in Afrika, Aziƫ en Zuid-Amerika. Zie het kaartje hieronder (Bron: de website van Imodium).

Bacteriƫn

De diarree wordt meestal veroorzaakt door bacteriƫn. Je krijgt hier last van omdat in het land waar je op vakantie bent andere bacteriƫn zijn dan hier in Nederland. De bewoners van dat land zijn die bacteriƫn gewend, vandaar dat zij daar zelf geen last van hebben. Reizigersdiarree geeft de volgende verschijnselen:

  • Buikpijn/buikkramp
  • Misselijkheid
  • Overgeven

Ga je op vakantie naar een land met een warm klimaat en waar de omstandigheden minder hygiƫnisch zijn, dan heb je nog eens extra kans om deze bacteriƫn binnen te krijgen via water en voedsel. Aan de andere kant kun je ook diarree krijgen in de beste hotels waar de hygiƫne wel op en top is dus garantie heb je helaas nooit. Het voordeel is wel dat reizigersdiarree op zich geen kwaad kan. Het is vervelend maar vaak zo over, maximaal binnen 2 weken en dat is zelfs uitzonderlijk lang. Wanneer je last hebt van diarree is het erg belangrijk om voldoende te drinken zodat je het vocht en zouten die je kwijtraakt snel weer aanvult. Zo kun je het beste water, thee, bouillon en vruchtensap drinken.

ORS (oral rehydration solution)

Je kunt gelukkig wel wat doen om de kans op uitdrogingĀ te verkleinen. Wij nemen namelijk standaard in onze bagage ORS mee. Niet alleen voor onszelf, maar voornamelijk voor onze tweeling van 3 jaar. Vooral voor kinderen onder de 2 jaar en ouderen boven de 70 jaar is het belangrijk dat zij snel starten met ORSĀ bij diarree. Zij hebben namelijk een grotere kans op uitdrogen. Andere kinderen en volwassenen wordt geadviseerd te starten met ORS als zij minstens 6 keer per dag flinke diarree hebben en daarnaast overgeven of koorts hebben. De bedoeling is dat het poeder gemengd wordt met gezuiverd of gekookt water. Telkens wanneer je naar het toilet bent geweest drink je een glas leeg, of als dat beter gaat steeds kleine slokjes. ORS is zonder recept te verkrijgen bij de apotheek, maar ook bij drogisterijen en zelfs supermarkten. Wij gebruiken zelf altijd van Etos eigen merk, maar je kunt het beste even kijken wat jou een goed gevoel geeft om te gebruiken.

Huisarts

Nu zul je je afvragen wanneer het aan te raden is om contact op te nemen met arts ter plaatse of indien mogelijk je eigen huisarts. DokterDokterĀ adviseert het volgende:

  • U geen buikkrampen hebt maar continue buikpijn. In dat geval kan er iets anders aan de hand zijn
  • U langer dan 3 dagen frequente waterdunne diarree hebt;
  • U 70 jaar of ouder bent en een of meer van de volgende klachten heeft: meer dan 3 maal waterdunne ontlasting binnen 8 uur, diarree met koorts, langer dan 1 dag frequente waterdunne diarree. Dit geldt ook voor kinderen van 2 jaar en jonger
  • U diarree hebt en daarbij blijft braken, iedere keer als u iets drinkt. In dat geval hebt u een verhoogde kans op uitdroging, dat wil zeggen dat de totale hoeveelheid vocht in uw lichaam te klein wordt, hetgeen ernstige gevolgen kan hebben
  • U bloed of slijm bij de ontlasting hebt. Dit komt met name bij een bacteriĆ«le darminfectie regelmatig voor en hoeft dan geen ernstig symptoom te zijn, maar het kan ook wijzen op een andere aandoening dan acute diarree;
  • U het gevoel hebt dat u flauw gaat vallen of als u zich suf of verward voelt. Dit zijn verschijnselen die er op kunnen wijzen dat u uitgedroogd bent. U doet er goed aan om snel contact op te nemen met de huisartspraktijk;
  • U 24 uur of langer niet of nauwelijks geplast hebt. Dit kan betekenen dat uw nieren verminderd vocht uitscheiden. U doet er goed aan om snel contact op te nemen met de huisartspraktijk;
  • U medicijnen gebruikt. Sommige medicijnen worden minder goed door de darmen opgenomen als u diarree hebt. Deze medicijnen zullen dan dus minder effectief zijn en misschien is een aanpassing van de dosis nodig.

Nota bene: Ook de anticonceptiepil is minder betrouwbaar als u diarree hebt

Andere medicijnen die u gebruikt, kunnen de diarree juist veroorzaken. Als u kortgeleden een antibioticakuur hebt genomen, kan uw diarree hiervan het gevolg zijn. Ook sommige pijnstillers, waarvan een aantal vrij verkrijgbaar zijn, kunnen diarree veroorzaken.

Als u contact opneemt met uw huisarts is het dan ook belangrijk, dat u het eventuele gebruik van zelf gekochte middelen vermeldt. Voorts zijn er nog medicijnen, met name plaspillen, die de kans op uitdroging verhogen;

  • U lijdt aan diabetes mellitus. Uw diabetes kan door de diarree sterk ontregeld raken. Daarnaast eet en drinkt u anders dan normaal als u zich beroerd voelt. U loopt een verhoogd risico op uitdroging;
  • U na terugkeer van de reis nog steeds diarree hebt en werkt in de voedselbereiding (restaurant, cafĆ©, snackbar) of de verzorging (kinderdagverblijf, verpleging, verzorging). Zowel bejaarden als kleine kinderen zijn gevoelig voor besmetting en lopen meer risico als ze besmet raken.

Tips om diarree te voorkomen

Tot slot zijn er nog een flink aantal tips om de risico’s op diarree te verkleinen (Bron:Ā Gezondheidsnet.nl)

  • Zorg voor een goede hygiĆ«ne. Was je handen nadat je naar het toilet bent geweest, vĆ³Ć³r je gaat koken en vĆ³Ć³r het eten.
  • Pas op met water. Drink liever geen water zo uit de kraan, maar kook het eerst. Nog beter is om water uit flessen te gebruiken. Vergeet niet dat ook ijsblokjes van kraanwater worden gemaakt en dus besmet kunnen zijn. Maak ijsblokjes dus van gekookt water of flessenwater.
  • Maak groenten en fruit niet schoon met gewoon water, maar met flessenwater of gekookt water. Fruit dat je niet kunt wassen, kun je het beste schillen. Pas dus ook op met salades waarin rauwe groentes zijn verwerkt.
  • Breng groenten snel aan de kook en laat ze minimaal een kwartier doorkoken.
  • Bewaar etensresten koel.
  • Bewaar zuivel in de koelkast. Kook melk uit aangebroken pakken of flessen voor gebruik.
  • Bescherm je voedsel tegen vliegen.
  • Eet geen onverpakt ijs van een karretje langs de weg. Verpakt ijs en schepijs uit een schone winkel waar veel mensen komen leveren meestal geen problemen op.
  • Doe de afwas in een heet sopje. Gebruik schone vaatdoeken. Spoel deze na gebruik uit in een sopje en droog ze vlug, bij voorkeur in de zon.
  • Schelpdieren als mosselen en oesters kunnen ook besmet zijn. Eet deze liever niet rauw.
  • Zorg ervoor dat je vlees goed doorbakt. Eet geen rauw vlees, zoals tartaar. Maak je gehakt aan, was dan eerst zorgvuldig je handen.
  • Neem geen vleeswaar mee op vakantie. Ongekoeld en in een warme omgeving kunnen ze minder lang houdbaar zijn dan dat er op de verpakking staat. Blikken, potten of foliepakken die niet in de koelkast bewaard hoeven te worden zijn, mits onbeschadigd, wel houdbaar.
  • Hou mensen met diarree uit de keuken en laat ze vaak en goed hun handen wassen, zeker na een toiletbezoek.

Lees ook:

Heb jij al eens reizigersdiarree gehad of heb je nog tips?

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

Categorieƫn

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics