Selecteer een pagina
Nieuwe Superfood. Hij wordt aanbeden door de Inca’s, is supergezond en wij prikken er zo’n drie keer per week onze vork in. Tijd om de ‘doodgewone’ pieper te (her)ontdekken. Want over aardappelen bestaan nogal wat misverstanden. Dus hup, laarzen aan! In de zandgronden van Brabant kregen foodies vandaag een heel nieuwe kijk op deze super veelzijdige culinaire Hollandse held.
image

Maak(t) je niet dik

Om voor eens en voor altijd een groot misverstand uit de lucht te halen: aardappels maken écht niet dik. Marieke van de Pavert, diëtist: “Niemand wordt dik van aardappelen eten.” Ter vergelijking: een portie aardappelen bevat zelfs de helft minder calorieën dan pasta of rijst. En dan heeft de aardappel ook nog waanzinnige culinaire kwaliteiten. Koken, bakken, pureren, grillen, stoven, poffen of gratineren, hij houdt ervan. En die koolhydraten dan? Marieke: “Koolhydraten zijn belangrijke energieleveranciers waar ons lichaam en hersenen niet zonder kunnen.
Aardappels zijn bovendien een bron van voedingsstoffen en bevatten Kalium en vitamine B6 en C.”
image

Culinair erfgoed

Mogen we even opscheppen over het nieuwe superfood? Wist je dat geen land kan tippen aan onze aardappelrassen, grond en klimaat. De Nederlandse keuken zónder aardappel is dan ook niet voor te stellen. Toch waren het de Spanjaarden die de aardappel naar Nederland brachten. Het was een schot in de roos. In ons koude, grijze klimaat doen ze het uitstekend. Culinair historica Charlotte Kleyn: “Aardappels werden al snel het belangrijkste voedingsmiddel bij de armere Nederlanders maar ook de hogere klasse konden op den duur niet meer zonder.” Want met aardappels kun je meer dan je denkt. Veel meer! Wist je bijvoorbeeld dat je zelfs zonder te bakken super krokante aardappeltjes op tafel kunt zetten met CêlaVíta airfryerschijfjes. En als je dan toch een Airfryer in huis hebt, kijk hier voor meer tips.
image

Je hebt aardappelen én je hebt aardappelen van CêlaVíta

CêlaVíta rooit al meer dan vijftig jaar de lekkerste aardappelen uit de Hollandse zandgronden. Om je een eindje op weg te helpen heeft CêlaVíta de aardappelen alvast geschild, gesneden en soms al voorgekookt. Dat scheelt veel tijd en doet niet af aan de voedingswaarde. En ook niet onbelangrijk: CêlaVíta aardappelen zitten vol smaak en behouden na bereiding hun lekkere bite. Ze bevatten uiteraard geen conserveringsmiddelen
image

Lees ook:

#Persbericht

Geverifieerd door ExactMetrics