Thuisleven.com > Doe het zelf (D.I.Y.) > Eens een andere Pompoen? Dan lekker zelf doen!

Eens een andere Pompoen? Dan lekker zelf doen!

Het is bijna Halloween, tijd voor griezelen! En natuurlijk horen daar pompoenen bij. Knutselen met pompoenen is erg leuk. Alleen het is best wel wat werk om die dingen uit te hollen. En je moet ook nog een gezicht uitsnijden. Daarom heb ik voor deze knutselactiviteit een andere optie gekozen: ik maak een pompoen van MDF.

Wat heb je nodig voor een pompoen van MDF?

  • MDF plaat van 18mm dik en ca 25 cm hoog
  • carbonpapier
  • hand figuurzaag
  • boormachine
  • schuurpapier
  • verf
  • kwasten
  • oude kranten

Hoe begin je?

Print een plaatje van een pompoensilhouet uit. Maak het eerst wat groter in Word voor je deze uitprint. Trek deze vervolgens over met behulp van carbonpapier op het MDF. Zorg dat de onderkant van de pompoen recht is, zodat hij straks goed kan staan.

Nu pak je je figuurzaag en zaag je het figuur uit. In de ogen, eventuele neus en mond zal je eerst een gaatje moeten boren voor je deze uit kunt zagen. Denk er om dat je voorzichtig bent met het spannen van je zaag. De zaagbladen zijn scherp. Als je alles uit gezaagd hebt is het tijd om te schuren.  Hier haal je de potloodlijntjes en oneffenheden mooi mee weg.

Stap 2: het schilderen!

Dit is de stap waarbij mijn kinderen ook graag mee doen! Verven. Ieder krijgt een bakje met wat verf er op en een kwast. En dan gaan ze los. De jongste gebruikt de kleuren die hij leuk vind en maakt er een prachtige gestippelde variant van. De oudste wil een wat meer traditionele pompoen en geeft er een eng accentje aan. Dat doet ze door de lijntjes van het zwart wat te vervagen. Best gaaf!  Mijn middelste kwam wat later binnen maar wilde ook erg graag meedoen. Dus ook hij aan de pompoen!  Het voordeel van de dikte van het MDF is, is dat de pompoen een vrijstaande figuur is. Dat maakt het wat makkelijker bij het schilderen.

Na een 45 minuten schilderen zijn de pompoenen klaar. Ze staan nu mooi te drogen voor het raam. Mijn kinderen zijn intussen hun handen aan het wassen. In de kamer hoor ik hun verhalen aan. “Als er nu iemand langs ons raam loopt, dan schrikt hij vast!”. Vol spanning gaan ze vervolgens bij het raam staan. En nu maar wachten op het eerste slachtoffer….

Wil je ook een leuke pompoen schilderen, maar heb je geen tijd of zin om er zelf één te zagen? Je kan deze voorgezaagde pompoen ook kopen op Sacdesigns.nl. En heel veel meer leuke Halloween en Kerst items.

4 reacties