Thuisleven.com > Kunst & Cultuur > De Hermitage- Juwelen, pracht en praal

De Hermitage- Juwelen, pracht en praal

Onze dochter is groot fan van Anastasia de Musical. En nu hoorden we dat er een tentoonstelling over de Romanov familie te zien zou zijn in het Hermitage museum in Amsterdam. Daar moesten we natuurlijk naar toe.

De Hermitage

Amsterdam is gelukkig goed te doen met de trein. Je bent er eigenlijk zo. Van af het centraal kan je de tram pakken en dan stap je in de buurt van het Hermitage uit. Heerlijk, Amsterdam! Het Hermitage is op steenworp afstand van Carré. Prachtig gelegen bij het water.
Maar we gaan naar het museum. Wat ook leuk is als je een Museum Jaarkaart of een Bank giro loterij VIP kaart hebt. Dan kan je namelijk veelal gratis naar binnen. Zo kost een bezoekje aan het museum je niets. Heb je dit niet dan betaal je de entree afhankelijk welke tentoonstelling je wilt gaan zien. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis.
In de Hermitage zijn momenteel vier tentoonstellingen te bezichtigen: Juwelen, Groepsportretten van de 17e eeuw, Outsider Art museum en galerie en Panorama Amsterdam. Wij hebben gekozen voor Juwelen.

Wat zie je nu in Juwelen?

We hebben een prachtige route door het Hermitage. We zien prachtige jurken, van kinderen tot volwassenen die gedragen zijn door de vorsten van het Russische Hof. De jurken zijn veelal met de hand geborduurd en afgezet met vele kleine steentjes. Dit zijn echt items die in het Winterpaleis van de tsaren van Rusland hun plek hadden. Prachtige kettingen, ringen, sabels, schilderijen etc. We hebben onze ogen uitgekeken.  Natuurlijk hadden we ook een paar favorieten, waaronder het Bloemenboeketje.

Het bloemenboeketje

Dit is waarschijnlijk één van de mooiste stukken van de expositie. Een bloemenboeketje. Maar vergis je niet: het is een broche! Deze broche werd gedragen door Tsarina Elisabeth (1741-62), de dochter van Tsaar Peter de Grote. Deze broche heeft de meeste edelstenen van alle andere stukken die daar te zien zijn! het is een juwelenboeketje met zo’n 400 briljanten, meer dan 450 kleine geslepen diamanten, blauwe en gele saffieren en robijnen en smaragden. Als de broche niet gedragen werd, stond de broche in dit vaasje.

 

Eva vond de jurken prachtig. Ook zagen we opmerkelijke dingen. Zoals bijvoorbeeld deze laarsjes en een paar kousen. De kousen waren met de hand geborduurd. Ze waren gedragen, wat te zien was aan de smoezelige hak. Wat wel opviel was dat zowel de laarsjes als de kousen zo klein waren. Ik schat een maatje 36. Dus echt een laarsje voor de verfijnde voetjes zal ik maar zeggen. Ook de laarsjes waren met de hand voorzien van prachtige goudkleurige borduursels.  Echt een genot om naar te kijken.

Kinderen in de Hermitage

Voor de kinderen is er ook een speurtocht waar je aan mee kon doen. Aan het einde krijg je dan een leuke verrassing. Wij hebben in ieder geval genoten van de tentoonstelling. Zeker een aanrader als je eens in Amsterdam bent. De tentoonstelling Juwelen is nog te bezichtigen tot 15 maart 2020.

Wat wij hebben gedaan, en wat ik iedereen kan aanraden: ga na afloop een visje eten! En niet zo maar een visje, nee een echt super lekker gebakken visje of broodje tonijnsalade bij de Viskraam aan de Prinsengracht! Dat is daar vlakbij maar de vis is er vers, goede kwaliteit en niet duur! Ideaal om je dagje Amsterdam traditioneel af te sluiten!

Zijn jullie al geweest naar de Hermitage? Wat was jullie favoriet?

1 reactie