Selecteer een pagina

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen, van jong tot oud, die op een scherm kijken. Het maakt ook niet uit waar je bent: tijdens een etentje in een restaurant, in de wachtrij van een attractie, bij een verjaardag, tijdens een vergadering en zelfs op scholen zijn schermen de normaalste zaak van de wereld. Maar is een scherm wel zo “normaal”?

Steeds meer zaken kunnen online geregeld worden. Denk hierbij aan het regelen van bankzaken, het controleren van e-mails, het sturen van berichten, het bedienen van slimme producten in huis, de agenda, schoolzaken, spaaracties bij supermarkten en winkels. En vergeet social media en het spelen van een spelletje hierbij ook niet. De tijd die hierin gaat zitten kan soms (ongemerkt) uren per dag zijn, zelfs als we niet eens online werken!

Het boek ‘De anti-schermpolitie laat kinderen en hun (groot)ouders inzien dat er nog een echte wereld is waar net zo veel te beleven valt.

De anti-schermpolitie

Mia is wanhopig en belt de ASP (Anti-Schermpolitie). Haar broer is volledig opgeslokt door allerlei soorten schermenā€”telefoon, tablet, televisie, computerā€”en heeft geen oog meer voor haar. De ASP belooft de volgende dag in actie te komen. Van een bom in de cornflakes tot een kudde eenhoorns die door de straat loopt, ze proberen van alles. Maar al snel blijkt dat Mia’s broer, Luca, een lastig geval is. Wat de Anti-Schermpolitie ook regelt, Luca kijkt nergens van op en blijft maar naar zijn scherm staren. Tot…

Kom maar gauw achter dat scherm vandaan en zorg dat je dit boek in handen krijgt, zodat ook jij ontdekt hoe het Mia is gelukt om haar broer achter het scherm vandaan te krijgen.

Wat vinden wij ervan?

Een paar maanden geleden besloten we voor de grap eens elkaars telefoongebruik te bekijken. Wat daaruit kwam, was zorgwekkend. De volgende dag hielden we een wedstrijd met als doel om zo min mogelijk de telefoon te gebruiken. Degene die het minst op zijn of haar telefoon zat, won een prijs naar keuze ter waarde van 20 euro. Zo wilde de oudste dochter een boek, de jongste zoon een foodybox in de winkel samenstellen, de oudste zoon een pc-spel en de jongste dochter een cadeaubon voor een nieuwe gsm. Met gemiddeld 5 minuten telefoongebruik per dag won de jongste zoon een foodybox. Sindsdien zijn we ons veel bewuster van het gebruik van onze gsm, zowel bij onszelf als bij anderen.

Nadat ik een mail ontving met de aankondiging van dit boek, was ik dan ook meteen enthousiast. Juist in deze tijd is het goed dat er meer aandacht ligt bij het stimuleren van jong en oud om minder tijd achter een scherm door te brengen.

Dit boek is heerlijk leesbaar, zit boordevol fantasie en heeft prachtige illustraties, waardoor je niet eens naar een scherm wilt grijpen.

Lees ook:

Hoe vaak per dat kijk jij op een scherm?

Foto: Miranda de Jong
#spon

Geverifieerd door ExactMetrics