Thuisleven.com > Dagje Uit & Vakantie > Arttogether ‘Reverse Culture Shock’ in het MU te Eindhoven.

Arttogether ‘Reverse Culture Shock’ in het MU te Eindhoven.

Een middagje naar het museum of gallerie kan door veel kinderen saai gevonden worden. Vaak denken ze bij musea of een gallerie aan schilderijen, een plek waar je nergens aan mag komen, waar je stil moet zijn. Maar hoe maak je nu kunst toegankelijk voor kinderen? Kinderen? Ja, juist kinderen. Kinderen hebben een groeiende interesse in kunst, alleen een andere manier van kunstbeleving. Kinderen ervaren graag kunst. Als mama van 3 kinderen ben ik (met name met de oudste twee) met enige regelmaat in een museum te vinden. En dat kan verrassend leuk zijn!

Arttogether ‘Reverse Culture Shock’.

Momenteel (t/m 29 april 2018) is er in de MU Eindhoven een tentoonstelling te zien van Kunstenaar Brad Downey. Brad Downey is berucht om zijn subversieve streken en minimalistische interventies in de openbare ruimte. Hij verlegt zijn aandacht van de straat naar de staat. In plaats van een fiets te koppelen aan een boodschappenwagentje maakt hij een tank met een model van Tatlins Toren als verwijzing naar de Russische invasie van de Oekraïne. De voorstelling heeft dus een politiek tintje. Maar is zeer verrassend.

Wat zie je daar?

Bij binnenkomst staat er een tafel met wat versnaperingen voor de kinderen en koffie en thee klaar.  Super leuk, want de kinderen voelden zich direct op hun gemak. Het is een vrij grote open ruimte waar van alles te zien valt. De kinderen en de ouders gaan eerst naar buiten. Daar staat een soort tractor- tankwagen-met ladder iets er op. Wat zou dat kunnen zijn? De kinderen komen met het ene idee na het andere: een tank, een brandweerwagen of een glijbaan? Het voertuig wordt aan alle kanten goed bekeken. Er worden vragen gesteld door de kinderen, want ja ze zien echt alles! De interactie tussen de dames die de rondleiding geven en de kinderen was erg goed, speels en leuk.

Daarna gaan we weer naar binnen om de tentoonstelling verder te bekijken. Er hangen twee schilderijen die ik persoonlijk erg mooi vind. Op beide werken zie je een hek met een gat er in. Het ene hek is de grens van Amerika met Mexico en het ander de grens tussen China en Mongolië. De kinderen waren er ook enthousiast over. Ze komen met steeds nieuwe dingen. Het gat op de foto is groter dan op de ander, het hek is bedoeld om boeven buiten te houden en nog veel meer.

In een ander gedeelte zien we een aantal prenten waar men met stift overheen getekend heeft. Je kent het idee vast wel, figuren waar je dan een snor op tekent of een baard. In dit geval betrof het naakte dames waar men een kledingstuk op getekend heeft. Hiervan heeft de kunstenaar ook nog eens een stof laten maken en die diverse paspoppen aangetrokken. Heel indrukwekkend.

Een ander deel van de ruimte is ingericht met objecten met metaal, klei, draad en hout. Dit vind ik het gaafste gedeelte. Lekker abstract en creatief! Ik krijg ook altijd zin om te gaan knutselen als ik zulke dingen zie. Heerlijk!!!

Wat vinden wij het leukste?

Het leukste van de tentoonstelling vind mijn dochter van 8 de krekels, de grasmaaier en de posters met stift. Krekels? Ja, echte krekels in een grote bak met microfoon zodat je ze kan horen. Hoe gaaf is dat? Mijn zoon van 6 vindt de fiets met de diverse gekleurde strepen die de weg wijzen naar de toiletten geweldig! Maar ook de filmpjes die in de eerste ruimte getoond worden zijn favoriet. Zelf vind ik de modeshow en de kunstwerken met metaal erg mooi. Kortom er is zeker voor ieder wat leuks!

Is het een aanrader?

Deze tentoonstelling is zeker een aanrader! Maar niet alleen deze tentoonstelling. Het Mu is een gallerie en heeft diverse tentoonstellingen. Gedurende een aantal weken wordt er gebouwd, dan zijn ze ook dicht. Ze gaan open als de tentoonstelling staat. Die draait een aantal weken en dan sluiten ze weer even om een nieuwe tentoonstelling neer te zetten. Het aanbod is zeer divers, wat het des te interessanter maakt. Het is zeer goed toegankelijk voor rolstoelen en geschikt voor kinderen.

Openingstijden (tijdens tentoonstellingen) en kosten.

De Mu is open op:

Maandag – Vrijdag  van 10u – 18u
Zaterdag van  11u tot 17u
Zondag van 13u tot 17u

De kosten (wat voor mij een dingetje is) zijn bijzonder goed, slechts 5 euro. En, niet geheel onbelangrijk: op woensdagen is het gratis!! Ook met een museumjaarkaart kan je hier naar binnen. Ideaal toch? En ben je na alle indrukken toe aan een heerlijk kop koffie en een broodje? Ga dan eens een paar deuren verder bij Bagel and Juice naar binnen! Je kan dit alles ook nog eens combineren met een heerlijk middagje shoppen of de Feel Good Market die er vlak achter met regelmaat gehouden wordt! Dus ik zou zeggen: Ga er eens langs, proef de sfeer en laat je inspireren!!

Lees ook:

Ga jij wel eens naar een (kunst)tentoonstelling?

2 reacties